We moeten het hebben over kwetsbaarheid
Ook in 2019 is de boodschap van Vitamine Z onverminderd urgent en actueel. Dat bleek wel weer uit de Arbobalans van TNO die eind januari uitkwam. Nederlandse werknemers zeggen meer te maken te hebben met ‘hoge taakeisen’ – veel werk in weinig tijd. Tegelijkertijd ervaren ze minder autonomie dan tien jaar terug.
Een gevaarlijke cocktail, want dit zijn typisch omstandigheden waarin depressie en burn-out kunnen ontstaan. Van de 4% verzuim per jaar is dan ook een kwart het gevolg van psychische klachten zoals burn-out, aldus TNO.
Zeker, er ligt een taak voor werkgevers. Maar niet alleen bij hen: onze hele maatschappij is gericht op sneller, meer en beter. Dat mag tot mooie economische resultaten leiden, voor mensen is het funest. Het leidt tot keuzestress, het gevoel dat het werk nooit af komt, onhaalbare idealen, bovenmenselijke rolmodellen – en uiteindelijk tot een lichamelijke en geestelijke afgrond.
Onze ode aan imperfectie vindt langzaam meer weerklank. De Volkskrant kwam in januari met een ‘Burn-out gids’, en zelfs gratis dagblad Metro pakte uit met een hele pagina over imperfect zijn. Al die aandacht is natuurlijk prachtig, maar de echte verandering komt alleen door het te doen: door met elkaar te durven praten over onze kwetsbaarheid, en wat aandachtiger in het leven te staan.
Ook in 2019 kan Nederland wel wat Vitamine Z gebruiken!